Osteopathie en sport

Osteopathie in de sport is een beetje een aparte tak binnen het vak. Toch zijn deze twee feitelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Sporters, van recreatief tot professioneel, krijgen te maken met fysieke ongemakken, pijntjes en blessures die het verhinderen om hun hobby of beroep optimaal uit te voeren. Een groot voordeel is dan dat osteopathie op twee manieren kan worden ingezet. Zo kan er behandeld worden wanneer een sporter een blessure heeft opgelopen, waardoor het herstel effectief en zo optimaal mogelijk kan verlopen. Daarnaast kan er preventief behandeld worden, om blessures zo goed mogelijk te voorkomen. Het lichaam regelmatig laten ‘uitlijnen’ kan een sleutelrol hierin spelen. Belangrijk is het daarbij dan ook om te kijken welke tak van sport beoefend wordt, oftewel aan wat voor soort belasting het lijf blootgesteld wordt.

Voor iedere sporter, op welk niveau dan ook, is het verstandig om met enige regelmaat zijn of haar lichaam te laten controleren. De ideale termijn tussen twee behandelingen is hierbij heel persoonlijk. Iemand die zeer intensief  sport zal bijvoorbeeld meer gebaat zijn bij bijvoorbeeld één behandeling per vier weken, terwijl iemand die dit puur als hobby doet mogelijk al profijt heeft van bijvoorbeeld één behandeling per drie of vier maanden.
Maar ongeacht of je frequenter of minder frequent een behandeling nodig hebt, het belangrijkste is dat je klachtenvrij kunt sporten. Want zeg nou zelf, sporten is leuk en het geeft ontspanning. Waneer je echter niet kunt sporten als gevolg van een blessure, dan kan dat bijzonder frustrerend zijn.

Wil je met plezier sporten, zorg er dan voor dat je net als je kleding en net als je voeding, je lichaam goed verzorgt! Bedenk daarbij goed, dat voorkomen beter (en prettiger) is dan genezen!