Wat is osteopathie?

Osteopathie is een manuele geneeswijze die op zoek gaat naar de oorzaak van klachten. In de osteopathie gaat men ervan uit dat het menselijk lichaam een eenheid is. Anatomisch gezien is ook alles als één groot netwerk met elkaar verbonden.

Als osteopaat ga ik op zoek naar en behandel de oorzaak van de klachten en/of datgene dat de klachten in stand houdt. Hiermee probeer ik het zelfregulerend vermogen van het lijf te optimaliseren, waarna herstel kan plaatsvinden.

Binnen het lichaam is het belangrijk om een goede doorbloeding te hebben van het totale lijf. Door een verhoogde spanning van weefsel(s) kan de bloedtoevoer of de bloedafvoer verstoord zijn. Dit kan tot effect hebben dat er in een bepaalde structuur ontstekingsreacties ontstaan, welke pijn veroorzaken. Op de lange termijn kan een slechte doorbloeding (van bijvoorbeeld een heup) leiden tot artrose (slijtage). De behandeling is dan ook gericht op het verbeteren van de beweeglijkheid van de weefsels en daardoor indirect het bevorderen van een goede doorbloeding.

Begin 2012 was Max tafelgast in het programma Goeiemiddag Limburg op L1. Hierin gaf hij uitleg over de osteopathie. Via deze link is het filmpje te bekijken. Vanaf 16:10 begint het stuk over osteopathie.