Veel vrouwen zullen het helaas herkennen, men is al niet aan het wachten op een menstruatieperiode, maar als daarbij dan ook nog klachten optreden, dan is dit nog extra vervelend ook. Buiten buik- en rugpijn is hoofdpijn een veelvoorkomend probleem voor veel vrouwen. Vaak wordt het erop gegooid dat dit zou komen door een verandering van de hormoonspiegel gedurende deze periode, maar een meer verklaarbare oorzaak wordt vaak gevonden in een bewegingsverlies van het bekken.

Uterus Anatomisch gezien is het totale lijf met elkaar verbonden, middels diverse weefsels. De wervelkolom dient hierbij als een soort kapstok, een ophangsysteem voor de organen. De baarmoeder zit middels banden (fig. 1, blauw gekleurd) verbonden met het heiligbeen. Tijdens de menstruatie verkrampt de baarmoeder om afvalstoffen te kunnen verwijderen. Hierdoor trekt deze als het ware aan het heiligbeen en wanneer het bekkengewricht vrij in beweging is, dan is dat geen probleem. In het geval van een zogenaamde ‘bekkenblokkade’ heeft het heiligbeen als het ware niet genoeg speling om dit samentrekken op te vangen. Dit kan een oorzaak zijn van rugklachten die ontstaan gedurende de menstruatieperiode, soms zelfs met zenuwpijn (bijv. in de bilregio) daaraan gekoppeld.

Hoofdpijn kan ook ontstaan vanuit een blokkade van het bekken. Dit komt doordat het ruggenmergsvlies (fig. 2, blauw gekleurd), dat doorloopt in het hersenvlies, enerzijds aanhecht aan de binnenkant van de schedel en anderzijds ook aan het heiligbeen vastzit. Er wordt dus niet alleen aan dit bot getrokken, maar ook aan het ruggenmergs- cq. hersenvlies. Dit kan zich d an uiten in hoofdpijn, welke vaak gekenmerkt is door pijn in het achterhoofd of boven de ogen.
Dura mater
Andere oorzaken van problemen tijdens de menstruatie kunnen liggen in de omliggende organen van de baarmoeder. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van teveel gasvorming in de dunne darm, dan kan deze op de baarmoeder gaan drukken, waardoor deze in het gedrang komt. Hetzelfde geldt voor spanning van de dikke darm of de blaas. Dit kan ertoe leiden dat de baarmoeder niet meer de ‘ruimte’ heeft om vrijuit te kunnen samentrekken.

Met osteopathische technieken is het mogelijk hoofdpijn efficiënt te behandelen. Niet alleen wordt er gekeken naar de bekkengewrichten zelf, maar ook worden de omliggende structuren behandeld, welke sterke invloed kunnen hebben op de mobiliteit van deze regio. Het totale lijf wordt aangepakt en niet alleen de regio waar de symptomen zich uiten!

Written by

No Comments Yet.

Leave a Comment