Je kent ze vast wel, mensen die ieder weekend, nadat ze een lange werkweek erop hebben zitten, in het weekend ziek zijn of hoofdpijn hebben. Mensen die dan tijdens het tuinieren ineens last krijgen van hun rug. Zo ook wanneer de vakantie begint…

Vakantie
Het zal je maar gebeuren…je hebt je weken misschien wel maanden verheugd op je welverdiende vakantie. Hard gewerkt het afgelopen jaar en de laatste weken voor de vakantie nog net even een schepje erbovenop gedaan, zodat al dat achterstallige werk net op tijd af is en je je collega’s niet extra hoeft te belasten. Maar goed, de komende drie weken heb je vrij, de koffers zijn nagenoeg ingepakt en dan gebeurt het… Je tilt je koffer op of je pakt nog de laatste spulletjes uit de kast en au…het schiet in je rug, net wanneer je op het punt staat om uren in de auto, de bus of het vliegtuig te gaan zitten. Een vervelender begin van de vakantie is nauwelijks voor te stellen!

Stress
Gedurende het jaar zijn we bezig met ons werk met daarnaast nog misschien een sport en willen we ook het sociale leven onderhouden. Al met al hebben de meeste mensen een overvolle agenda en daarom is de rust van een vakantie zo ontzettend belangrijk. Door al deze (sociale) druk komt het voor dat mensen continue net tegen hun grens aan zitten en in de periode vlak voor de vakantie (waarbij men vaak achterstallige zaken wil afronden) misschien zelfs net over hun grens heen gaan. Hierdoor functioneert het lijf onder invloed van hormonen, op een te hoog stressniveau.

Cortisol
Eén van de bekendere hormonen die hierbij een rol speelt is cortisol. Dit hormoon komt vrij als reactie op stress en zorgt er feitelijk voor dat je de stresssituatie beter aankan. Hierdoor worden er echter een aantal processen aangespoord om harder te werken. Zo gaat bijvoorbeeld de hartslag omhoog, zodat bloed en zuurstof sneller rondgepompt worden. Verder verhoogt de suikeropname door de spieren en verhogen de algehele activiteit, het humeur en de stemming.
Wanneer het cortisolniveau echter (langere tijd) te hoog is, dan kan dit leiden tot problemen, onder andere in de zin van slaapproblemen, een hoge bloeddruk, afbraak van spieren en onderdrukking van het immuunsysteem met alle gevolgen vandien.

Emmer
Je zou dus kunnen stellen dat tijdens het jaar, onder invloed van vele dagelijkse activiteiten de spreekwoordelijke emmer vol loopt. Vandaar dat het dan ook zo belangrijk is om te zorgen dat je gedurende het jaar regelmatig ‘ontstresst’. Denk hierbij aan eenvoudige dingen die iedereen kan doen: sporten, lachen, plezier maken, muziek, ontspanningsoefeningen en sociale activiteiten. Dit zorgt ervoor dat je ontspant en hiermee verlaag je automatisch het cortisolniveau.

 Lichaam in balans
Buiten het regelmatig ontspannen is het aan te raden om, bij voorkeur met enige regelmaat, je lijf te laten controleren om mogelijk problemen in een vroegtijdig stadium aan te pakken. Hiermee voorkom je dat de emmer daadwerkelijk overloopt en wordt de kans op het krijgen van lichamelijke klachten beduidend kleiner. Zelfs wanneer je niet echt klachten hebt, dan is het zinvol om voor de vakantie je lijf te laten controleren. Vergelijk het met een auto, die je ook iedere 20.000 kilometer een beurt geeft, zonder dat er misschien iets aan scheelt. Voorkomen is immers beter (en makkelijker) dan genezen! Als osteopaat kijk ik naar de totale mens en beperk ik me niet tot bijvoorbeeld alleen het skelet en de spieren. Dit maakt dat het lichaam op een zo grondig mogelijke manier onderzocht en (waar nodig) behandeld wordt.

Tijdstip
Wacht niet met het maken van een afspraak tot net voor de vakantie. Wanneer een lichaam osteopathisch behandeld is, dan heeft het lijf soms enige tijd nodig om te reageren hierop. Soms merk je pas verbetering van de klachten na één of twee weken en ook kan het voorkomen dat er bijvoorbeeld een tweede of derde behandeling nodig is om het lichaam in een optimale toestand te krijgen. Aangezien er tussen de behandelingen meestal ook nog een periode zit van twee tot zes weken, is het dan ook het beste om rond deze periode te komen, zo’n twee maanden voordat de vakantie begint. Hiermee zorg je ervoor dat je lijf ruim voldoende tijd heeft om op orde te geraken…enerzijds voor de stressvolle (werk)periode en anderzijds voor die welverdiende vakantie!

 

 

 

 

 

Written by

No Comments Yet.

Leave a Comment